ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция извършват проверка на дейностите по

...
ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция извършват проверка на дейностите по
Коментари Харесай

ДАНС проверява общинската управа на Варна заради боклука

ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция извършват инспекция на дейностите по обработка на отпадъците във Варна. Новината бе доказана през днешния ден от кмета на града Иван Портних. " Има инспекция. В реалност инспекции има доста сега, всевъзможни. Всеки ден по доста ", съобщи на ексклузивен брифинг той.

Поводът на акцията е " висящата обстановка " около механичното и биологично отнасяне на отпадъците. 10 години тази активност се извършваше в завода в село Езерово на частното сдружение " Екоинвест асетс ". Срокът на контракта обаче свърши на 26 май. Още през зимата е оповестена социална поръчка за интервала нататък, само че не се е явил нито един претендент. После е стартирана и процедура за директно договаряне, която изтича на следващия ден в 14 часа. При липса на претендент ще бъде оповестена трета. В момента боклукът се извозва на остарялото хранилище в село Въглен. Портних успокои, че няма проблем със сметта на града, тъй като оборудването във Въглен работи добре и има потенциал за години напред. Според Портних няма проблем и във финансов аспект, защото за звук отпадък там общината плащала 17 лева, дружно с още 89 лева, които се връщат в локалната хазна за целеви екологични действия. За по-голяма меродавност, че с депото всичко е наред, с Портних пред публицистите се яви и кметът на Аксаково Атанас Стоилов (Въглен е част от Аксаково). 

Реално обаче екологичните правила се съблюдават посредством обработката в завода. А Въглен се употребява при аварийни разновидности.

Любопитен миг е, че на завода в село Езерово до момента са плащани по 67.83 лв. за входящ звук боклук. А новата процедура е за по-ниска цена, т.е. общината не предлага по-добри условия. Най-вероятно с боклука е обвързвано и  зам.-председател на общинския съвет Янко Станев.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР